Ο χορός, σε συνδυασμό με τη ρυθμική σχέση ήχου και κίνησης, θεωρείται ως μία από τις αρχαιότερες μορφές έκφρασης των συναισθημάτων του ανθρώπου. Μάλιστα, ο Μωρίς Μπεζάρ (Γάλλος χορευτής, χορογράφος καθώς και ιδρυτής της σχολής Μπεζάρ) ανέφερ ότι ο χορός, είναι μία από τις σπανιότερες δραστηριότητες, όπου ο άνθρωπος δίνεται ολοκληρωτικά με το σώμα, την καρδιά και το πνεύμα.
Τα κινητικά μοτίβα στον χορό, παρουσιάζουν μεγάλο αντίκτυπο στην ζωή και την καθημερινότητα των παιδιών, αφού μπορούν να διορθώσουν την κακή στάση του σώματος (πχ σκολίωση), να ενισχύσουν την ευελιξία, να βελτιώσουν την προσαρμογή στο χώρο, να αναπτύξουν τη φαντασία, την έκφραση κλπ. Η επίδραση του χορού στα παιδιά, είναι μια πολύ φυσική δραστηριότητα που τονώνει την αυτοπεποίθηση, ενισχύει τον αλληλοσεβασμό, την συνεργασία, καθώς και την πειθαρχία των παιδιών στις απαιτήσεις μιας ομαδικής ενασχόλησης. Με τη δημιουργία μιας χορευτικής συντροφιάς, τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν ως μέλη μιας ομάδας, να αναλαμβάνουν ρόλους, να αυτοσχεδιάζουν απελευθερώνοντας τα συναισθήματά τους, με απώτερο σκοπό την κοινωνικότητα και τη βελτίωση της προσωπικότητάς τους.
Το μάθημα του χορού είναι δομημένο με τρόπο ώστε τα παιδιά να βιώνουν και να αποτυπώνουν ταυτόχρονα στη μνήμη τους ασκήσεις και κινήσεις με διασκέδαση και ψυχαγωγία. Ο συνδυασμός χορευτικών παιχνιδιών, η εκμάθηση ασκήσεων τεχνικής και χορογραφιών συμπεριλαμβάνονται στο μάθημα του μοντέρνου χορού.